Posts Tagged ‘predare leasing auto’

Preluare leasing la notar?

Tuesday, March 22nd, 2011

Multi dintre vizitatorii LeasingPortal.ro au intrebari legate de corectitudinea unui asemenea demers in cazul unei preluari de leasing.

Trebuie sa precizam din start ca aceasta abordare este eronata. Vom explica in cele ce urmeaza si de ce.

Conform art. 7 alin. 1 Al Codului Fiscal locatorul (firma de leasing) transfera locatarului (utilizatorul) riscurile si beneficiile care decurg din dreptul de proprietate. Acestea nu pot fi instrainate sau tranferate catre un tert fara acordul firmei de leasing. Cu alte cuvinte nu exista un raport legal intre firma de leasing si un tert cu care utilizatorul de drept al contractului  de leasing a semnat un contract de predare de leasing la notar.

Ce inseamna o cedare de leasing semnata in fata notarului? Este o conventie de plata intre cel care preda si cel care preia prin care ultimul se angajeaza sa achite facturile emise de firma de leasing in schimbul permisiunii primului de a folosi bunul care face obiectul contractului de leasing. Desi o asemenea conventie poate fi garantata cu proprietati imobiliare sau gaj asupra veniturilor celui care preia, ea nu ofera niciun fel de confort legal cedentului.

Firma de leasing trebuie sa isi exprime legal pozitia fata de transferul unui contract de leasing. Singura optiune legal valabila pentru un transfer este cesiunea sau novatia. Cesiunea este un contract prin care o persoana numita cedent, transmite un drept de creanta, cu titlu oneros, unei alte persoane numita cesionar. Novatia este o conventie prin care partile unui raport juridic obligational sting o obligatie existenta, inlocuind-o cu o noua obligatie. Ambele variante sunt contracte tripartite, adica se semneaza de catre firma de leasing, cedent si cesionar.

La ce riscuri va expuneti daca preluati un contract de leasing prin notar?

1. In primul rand riscati ca in cazul in care utilizatorul nu isi achita obligatiile fata de firma de leasing contractul se fie reziliat, desi dvs platiti la timp facturile catre utilizator.

2. Utilizatorul risca sa fie invinuit pentru amenzile auto neachitate in cazul in care cel caruia ii preda contractul prin notar nu le achita.

3. In cazul persoanelor juridice nu exista suficient temei legal pentru a deduce amortizarea si cheltuielile legate de dobanda.

Speram sa fi lamurit o parte din chestiunile neclare legate de predarea unui contract de leasing prin intermediul notarului.

Ne puteti scrie in continuare la office@leasingportal.ro in legatura cu eventuale intrebari sau aspecte mai putin cunoscute ale contractului de leasing.

Predarea de leasing auto – 2

Monday, March 7th, 2011

Asa cum mentionam si in articolul anterior ne propunem sa oferim cititorilor nostri un ghid care face referire la predare contractului de leasing. Obiectivul nostru este sa oferim cele mai bune informatii pentru a inregistra un grad de succes cat mai ridicat in cazul unui anunt de predare leasing.
Va prezentam in continuare alte informatii care va vor ajuta in obiectivul de a cesiona contractul de leasing.

5. Confirmati cu firma de leasing modalitatile de predare ale contractului. De multe ori cei care sunt dispusi sa preia un leasing sunt interesati si de restructurarea contractului. Prin aceasta se intelege prelungirea duratei, modificarea ratei lunare, modificarea valorii reziduale, achitarea unei sume in avans. Este bine sa stiti aceste lucruri pentru a va maximiza sansele de gasire a unui client pentru contractul dumneavoastra.

6. Puteti preda leasingul si cash. Sunt clienti interesati de finalizarea anticipata a contractului de leasing, care vor reducerea la minim a cheltuielilor aditionale cu dobanda de leasing, comisioanelor de administrare si de asigurare facultativa. Majoritatea firmelor de leasing permit semnarea unui contract de cesiune si a unui act aditional de terminare anticipata. Prin semnarea acestor documente cel care preia leasingul devine automat proprietarul masinii prin achitarea anticipata a capitalului si eventual a unui comision de terminare anticipata. In acest caz nu este necesara analiza bonitatii financiare a clientului care preia leasingul.

7. Nu predati masina decat dupa achitarea sumelor si semnarea contractului de cesiune de catre firma de leasing. E de la sine inteles ca pot exista situatii in care se poate abuza de incredera dvs. In majoritatea cazurilor contractul de predare este insotit si de un proces verbal de predare primire contrasemnat de firma de leasing.

8. Puteti preda leasingul si catre persoane fizice. Nu va limitati la a va cauta clientii doar printre persoanele juridice. Puteti preda contractul si catre persoane fizice care pot face dovada unui venit lunar, catre intreprinderi individuale (fostele PFA) sau familiale (fostele AF), catre cabinetele medicale, notariale sau de avocati. Trebui tinut cont insa ca in cazul persoanelor fizice firmele de leasing analizeaza capacitatea de rambursare a acestora, nepermitand la ora actuala un grad de indatorare mai mare de 35% din totalul veniturilor lunare eligibile.

9. Nu furnizati potentialilor clienti informatii confidentiale (de genul CNP-ului sau a conturilor bancare). In general aceste informatii pot fi solicitate doare de institutia de credit (de firma de leasing), care este autorizata sa le proceseze, fiind monitorizata de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

10. Nu in ultimul rand, postati anuntul dvs detaliat pe www.leasingportal.ro. Aveti acces la zeci de vizualizari pe ora si la o baza de potetentiali clienti foarte mare.

Vom publica si pe viitor informatii cu privire la predarea de leasing, avand in vedere ca piata acestor transferuri devine din ce in ce mai dezvoltata.

Pana atunci va uram succes in predarea contractului! Pentru detalii suplimentare ne puteti scrie la office@leasingportal.ro.

Predarea de leasing auto

Wednesday, February 23rd, 2011

Predare leasingIn ultima perioada se poate constata aparitia unui numar ridicat de anunturi care cuprind sintagmele “predau leasing” sau “preiau leasing”.
Cum ne poate ajuta postarea unui anunt de predare leasing pe un site specializat? De ce e nevoie de un asemenea site? Care sunt procedurile standard de predare sau preluare ale unui contract de leasing?
Iata cateva intrebari la care vom raspunde in acest articol si in unele din cele care vor urma. Intentionam sa oferim cititorilor nostri un ghid al cesiunii de leasing.

In primul rand, nu numai cei care predau un contract din motive de forta majora (imposibilitate de plata) trebuie sa apeleze la postarea de anunturi pe site-uri specializate ci si cei care doresc sa-si schimbe masina sau cei care doresc sa-si schimbe finantatorul. Un anunt bine plasat pe un site de nisa este mult mai eficient decat unul plasat pe site-uri de anunturi generale, fie ele si anunturi auto. Pe leasingportal.ro exista o comunitate interesata de transferurile de leasing si sansele de materializare ale unei asemenea operatiuni sunt sensibil mai mari.

Iata cateva sfaturi pentru cei care doresc sa cesioneze contractul de leasing:

1. Semnati contractul doar cu acordul firmei de leasing. Evitati formele de cedare prin notariat. Nu sunt acelasi lucru si va pot pune in situatii delicate.
2. Calculati cu atentie suma ceruta pentru predare. De multe ori aceasta constituie un blocaj in calea avansarii negocierilor. Nu solicitati sume egale cu cele achitate catre firma de leasing pana la momentul predarii. Luati in calcul deprecierea masinii si disponibilitatea de preluare a potentialului client. Cel mai bun calcul se face actualizand pretul masinii la momentul transferului. Extrageti din scadentar capitalul ramas de plata pana la finalul contractului. Comparati aceasta suma cu pretul de vanzare mediu al unei masini similare ca vechime si rulaj cu a dvs. Prin diferenta dintre cele doua rezultate veti obtine suma considerata potrivita pentru cedarea contratului. In cazul in care aveti dificultati cu plata ratei, nu tineti neaparat la obtinerea unei asemenea compensatii. In cazul tranferurilor de leasing efectuate pe pietele straine exista cutuma ca cel care preia leasingul sa fie platit de cel care preda, deci fiti flexibili in negociere daca doriti sa predati contractul. Consecintele neplatii ratelor sunt mult mai neplacute decat pierderea inregistrata prin nerecuperarea sumelor platite pe contract.
3. Completati cat mai multe campuri solicitate pentru postarea anuntului. Cu cat mai detaliat este anunutul, cu atat mai multe sanse are sa capteze atentia.
4. Fiti transparent cu potentialul client. Informati-l asupra oricaror comisioane sau rate restante existente pe contract.
5. Selectati cele mai reprezentative fotografii. Imaginati-va ca doriti sa preluati dvs masina si veti afla exact informatiile de care are nevoie un potential client.

Este dificil de alcatuit un decalog al regulilor de care trebuie sa tinem cont in cazul cesiunii contractului de leasing. De aceea in articolele urmatoare vom continua sa va informam cu privire la aceste aspecte, fara a ne opri insa la cifra magica “zece”.

Vedeti aici ofertele de predare leasing de pe leasingportal.ro